Διαμαρτυρία στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας-Κατάκαλης

Συγκέντρωση – Διαμαρτυρία στις 13-12-2009 στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας-Κατάκαλης Γρεβενών.

IMC Athens.- Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 08-11-2009 ο Νίκος Προύφας , πολυτάλαντος και δραστήριος συνάνθρωπός μας : Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Μουσικός , Συγγραφέας και Δάσκαλος Θεατρικής Παιδείας, κάτοικος Κατάκαλης – Δήμου Χασίων-Γρεβενών, βρίσκεται νεκρός 800 μέτρα μακριά από το τσιμεντοστρωμένο πέρασμα του ρέματος Σιούτσα.

Επέστρεφε σπίτι του με το αυτοκίνητό του γεμάτο ψώνια για τη γιορτή του γιου του.

Ο Νίκος Προύφας ήταν ένα απόλυτα λογικό άτομο, μια αξιαγάπητη και ευχάριστη προσωπικότητα, με αρτιότητα γνώσεων και καθαρότητα σκέψης .

Αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που ζούσε και εργαζόταν στην περιοχή. Η κοινωνική του προσφορά είναι δεδομένη και αναγνωρίζεται από όλους όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Δημοσιεύματα στον τύπο για το τραγικό συμβάν, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των συνθηκών της περιοχής , είτε λόγω το ότι δεν γνώριζαν την προσωπικότητα του Νίκου Προύφα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση διάβασης του Ρέματος Σιούτσας  ήταν μια ανόητη ενέργεια ενός ανεύθυνου οδηγού που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, μεταφέροντας απλώς την ευθύνη στην ατομική απόφαση και όχι στην έλλειψη αυτονόητων βασικών υποδομών, που λείπουν από τον οδικό άξονα Κατάκαλης- Καρπερού στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας αλλά και σε άλλα μέρη  της περιφέρειας, όπως αποδείχτηκε  από  ταυτόχρονα περιστατικά  στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Νίκος ούτε ανεύθυνος ήταν ούτε ανόητος όπως ο «καθεστωτικός» τύπος τον παρουσιάζει.

Ο Νίκος κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει σε μια τραγωδία,στον τελευταίο ρόλο της ζωής του, σε ένα ρόλο που δεν τον επέλεξε ο ίδιος, με συγγραφέα και σκηνοθέτη την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των φορέων του Κράτους. Αυτοί οι φορείς,  έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διευθετήσουν την κοίτη του ρέματος Σιούτσας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα και να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών.

Ο Νίκος έφυγε και άφησε πίσω του τον υιό του Μιχάλη, ενάμιση έτους, το αγέννητο παιδί του 5 μηνών ,τη σύζυγό του, τους αγαπημένους του και όλους εμάς.

Όλοι εμείς  τον κλάψαμε μέχρι που στέγνωσαν τα δάκρυά μας , το κλάμα μας έγινε λυγμός και ο λυγμός θλίψη και η θλίψη οργή.

Όλοι εμείς αποφασίσαμε να οργανωθούμε υψώνοντας τη μαύρη σημαία μακριά από μικροκομματισμούς , μικροσυμφέροντα και πολιτικές μικροκαριέρες.

Όλοι εμείς αποφασίσαμε  να ενώσουμε τη φωνή μας και η φωνή μας να ακουστεί σε ολόκληρα τα Χάσια και όπου άλλού μπορεί να φτάσει.

Οκταμελής αντιπροσωπεία από τον Πολιτιστικό σύλλογο Κατάκαλης, την ίδια εβδομάδα μετά το τραγικό συμβάν, επισκέφτηκε τον κ. Κουπσίδη (Νομάρχη της Ν.Α Γρεβενών) και μεταξύ άλλων λάβαμε και τις εξής απαντήσεις:

«…Ο δρόμος αυτός είναι αγροτικός …κακώς ασφαλτοστρώθηκε …κακώς υπάρχουν πινακίδες …ξεχάστε τον μην τον χρησιμοποιείτε.!»

Η ίδια η  Ν.Α Γρεβενών, στο χάρτη νομού που χρησιμοποιείται στο site, σαφέστατα απεικονίζεται ο

οδικός άξονας Κατάκαλης – Καρπερού και όχι βέβαια ως αγροτικός.

Ενώ ο κ.Νάζος (Δήμαρχος Χασίων) στο ίδιο πνεύμα δηλώνει στην εφημερίδα Καθημερινή 15-11-2009 :

«Τριάντα διαβάσεις υπάρχουν κατά μήκος των περίπου 25 χλμ. της Σιούτσας που διασχίζει το νομό. Είναι αδύνατον να κατασκευαστούν γέφυρες σε όλα αυτά τα περάσματα. Το κόστος μιας τέτοιας γέφυρας 60 περίπου μέτρων στον συγκεκριμένο δρόμο είναι υπέρογκο και το κράτος δεν εγκρίνει μια τέτοια χρηματοδότηση. Γι’ αυτό και απορρίφθηκε η ένταξη στο Γ΄ ΚΠΣ του έργου κατασκευής γέφυρας στο φονικό πέρασμα Κατάκαλης – Καρπερού μετά μελέτη που διενήργησε ο προκάτοχός μου το 2001».

Εμείς λέμε ότι τρεις είναι οι κύριες διαβάσεις  που ενώνουν Δημοτικά Διαμερίσματα εκ των οποίων μόνοη διάβαση του οδικού άξονα Κατάκαλης – Καρπερού δεν υποστηρίζεται με γέφυρα .

Τις γέφυρες κανένας δεν τις χαρίζει, πρώτα τις ζητάμε, όπως οφείλει να κάνει ο κάθε αιρετός εκπρόσωπος της περιοχής και ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών και μετά αγωνίζεται να τις φτιάξει κτυπώντας πόρτες όπου χρειαστεί.

Στα δύσκολα κανείς εκπρόσωπος  δεν πρέπει να κρύβεται φοβούμενος μη χαλάσει η «πολιτική του εικόνα».

Επίσης στη νέα γέφυρα της Σιούτσας που κατασκευάζει η ΔΕΗ, στον οδικό άξονα  του Δ.Διαμερίσματος  Δήμητρας – Δεσκάτης,  προβλέπονται και δύο γέφυρες ακόμη , για την Ποταμιά και την Καραβίδα, όπως σαφώς αναφέρονται στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων , και παρουσιάζονται σε σχετικό χάρτη από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτές οι δύο γέφυρες θα ενώσουν τον οδικό άξονα των ΔΔ, Τρικοκκιάς –Τριφυλίου –Κατάκαλης με την παράκαμψη της νέας χάραξης του οδικού άξονα  Γρεβενών  – Δεσκάτης .

Ο οδικός άξονας   Τρικοκκιάς –Τριφυλίου –Κατάκαλης ασφαλτοστρωμένος δρόμος, φτάνει τυφλός μέχρι τη νέα γέφυρα και τα παραπάνω δημοτικά διαμερίσματα παραμένουν αποκλεισμένα και χωρίς σύνδεση.

Και για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι φορείς δεν δίνουν επαρκείς εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ούτε κάποιο έργο εκτελείται για την κατασκευή των δύο γεφυρών σύνδεσης.

Η Κατάκαλη δε, ο αρχαιότερος οργανωμένος οικισμός με συνεχή παρουσία στην περιοχή των Χασίων,

παραβλέπεται επιδεικτικά από όλους τους σχεδιασμούς.

Καμία σύνδεση με το Διάσελο, Δεσκάτη, αίτημα πολλών ετών.

Καμία σύνδεση με κόμβο και γέφυρες στο νέο άξονα Γρεβενών-Δεσκάτης.

Καμία γέφυρα στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας για το Καρπερό,σημερινή έδρα του Δήμου Χασίων.

Για τυχόν ευθύνες, ποινικές ή αστικές για το τραγικό συμβάν του θανάτου του Νίκου Προύφα, σίγουρα αρμόδια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Εμείς είμαστε πολίτες και ως πολίτες , πολιτικές ευθύνες ζητάμε από τους αιρετούς εκπροσώπους  των κατοίκων των Χασίων και του Νομού Γρεβενών και από οποιοδήποτε κρατικό φορέα υπάρχει σχετική αρμοδιότητα και πολιτική ευθύνη .

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές

Ζητάμε τις αυτονόητες βασικές υποδομές που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό:

– Καμία απόφαση ή νέο έργο στην περιοχή μας χωρίς άμεση διαβούλευση με τους κατοίκους

– Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετράμε αντίστροφα μέχρι το επόμενο θύμα της φονικής διάβασης Σιούτσας,

Γέφυρα τώρα !

– Η επιμονή του Δημάρχου Χασίων και του Νομάρχη Γρεβενών να χαρακτηρίζουν τον οδικό άξονα Κατάκαλης –Καρπερού ως « αγροτικό», θέλοντας να υποβαθμίσουν το γεγονός της απώλειας του Νίκου Προύφα, υποτιμά τη νοημοσύνη μας, μας προσβάλει ως πολίτες και εξαντλεί την υπομονή μας τόσων χρόνων για την κατασκευή της γέφυρας,  αίτημα πάγιο και διαχρονικό.

Άμεση σύνδεση  με κόμβο και γέφυρες για Ποταμιά και Καραβίδα στη νέα χάραξη,πρόσβαση σε όλα τα Δ.Δ του Δήμου.

Να τελειώσουν όλα τα ημιτελή έργα της Κατάκαλης ,η παιδική Χαρά, το 5Χ5 , η διαμόρφωση της βρύσης, η ανάπλαση του Δημοτικού, να βελτιωθούν και να περιποιούνται τακτικά οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου.

Να γίνουν πεζοδρόμια και ασφαλτόστρωση σε όλο το Δ.Διαμέρισμα της Κατάκαλης και όπου αλλούστα άλλα Δ.Δ.

Να σταματήσουν αμέσως οι παράνομες αμμοληψίες από τους διάφορους εργολάβους και Δήμους από τη Σιούτσα Κατάκαλης και αλλού. Να γίνει μελέτη και να οριοθετηθεί χώρος εφόσον κριθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα .

– Νέο Δίκτυο ύδρευσης με σύγχρονα φίλτρα και μικροβιακή  προστασία στην Κατάκαλη και σε όλα τα ΔΔ.

– Βιολογικοί καθαρισμοί σε όλα τα Δ.Δ

– Σύγχρονη Μονάδα ανακύκλωσης και όχι χωματερές δεξιά και αριστερά.

– Επέκταση του δικτύου άρδευσης του Αλιάκμονα  για γεωργική χρήση σε όλα τα Δ.Διαμερίσματα  του Δήμου Χασίων.

Το νερό είναι φυσικός πόρος και ως εκ τούτου είναι κοινωνικό αγαθό. Η περιβαλλοντική νομοθεσία δίνει προτεραιότητα μόνο στη χρήση ύδρευσης.

Οι άλλες χρήσεις του νερού η ενεργειακή και η αρδευτική – γεωργική υπόκεινται σε διαβούλευση και διαπραγμάτευση. Οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν λόγο.

Εμείς βιώνουμε  6 μήνες το χρόνο χειμώνα, εμείς ζούμε στις λεκάνες απορροής, εμείς πνιγόμαστε στα ρέματα όταν επιστρέφουμε απλά στο σπίτι μας.

– Να κρατηθούν αποθεματικά δικαιώματα  νερού για μελλοντική γεωργική χρήση.

Δεν χαρίζουμε τα νερά σε καμία ημι-ιδιωτική εταιρία των χρηματιστηρίων και των επενδυτικών κεφαλαίων.

– Για την ενεργειακή χρήση των αποθεμάτων νερού της ημι-ιδιωτικής εταιρείας ΔΕΗ να καταβάλλονται αντισταθμιστικά οφέλη, 10% των καθαρών κερδών κάθε χρόνο άμεσα στους πολίτες των όμορων δήμων.

– Δωρεάν ρεύμα σε όλους τους οικιακούς χρήστες και μικροαγρότες χωρίς καμία χρέωση για πάντα.

Τους δίνουμε νερό δωρεάν – θέλουμε ρεύμα δωρεάν.

Στην πάμπτωχη Δυτική Μακεδονία παράγεται το 75% της συνολικής ενέργειας της χώρας.

Ενώ η υδατική περιφέρεια της   Δυτικής  Μακεδονίας είναι η μόνη  πλεονάζουσα σε υδατικό δυναμικό σε όλη την επικράτεια , ενοποιήθηκε με την υδατική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας για να δίνουμε δωρεάν νερό στη Θεσσαλονίκη.

Ενώ είμαστε πλούσιοι σε νερό, εμείς ως Δυτική Μακεδονία έχουμε το μικρότερο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων από όλες τις ελληνικές περιφέρειες .

Έτσι καλλιεργούμε στάρια και τα πουλάμε  10 λεπτά το κιλό για να ζήσουμε.

Ζούμε στον τόπο μας αγαπάμε τον τόπο μας αλλά δεν είμαστε «ιθαγενείς» να μας εξαγοράζουν με καθρεφτάκια.

– Δασολόγιο και κτηματολόγιο για όλο τον δήμο. Οι τσιφλικάδες και οι Μονές να καταθέσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και όχι τα χρυσόβουλα και τα Τούρκικα φιρμάνια των αγάδων.

Ο αγώνας τώρα ξεκίνησε

– Όχι στην εγκατάλειψη  και στην κοροϊδία

– Αγώνας για αξιοπρέπεια για γη και ελευθερία

– Κανένας νεκρός – ποτέ και πουθενά – από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια

των φορέων του Κράτους.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Χασίων ,των όμορων Δήμων και του

Νομού Γρεβενών που συμφωνούν μαζί μας να στηρίξουν μαζικά τη συγκέντρωσή μας

Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009

– στις 11πμ στο Φονικό πέρασμα της Σιούτσας στην Κατάκαλη -Γρεβενών

– στις 12 μμ στο Δημαρχείο Χασίων στο Καρπερό

– στις 3 μμ στο Διοικητήριο Ν.Α Γρεβενών

Θα γίνουν ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις και θα εκδοθούν ψηφίσματα

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Κατάκαλης

Κάτοικοι  Κατάκαλης

Κάτοικοι Δ.Δ Δήμου Χασίων

Πηγή: IMC Athens

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: