Ξενοφοβικοί οι μισοί Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα

nooz.gr.- Ένας στους δύο Έλληνες (51,6%) θεωρεί «απειλή» για τη χώρα την παρουσία μεταναστών, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα. Επίσης, στο ερώτημα «τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα;», το 30,6% απαντά «ευκαιρία», ενώ το 17,8% δεν έχει άποψη.

Σε ερωτήσεις πάνω στο ίδιο θέμα, το 79,3% εκτιμά ότι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί, αλλά όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσοι πολλοί».

Το 57,5% θεωρεί ότι «οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων», ενώ το 34,3% εκτιμά ότι «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα στις σχεδόν κοινές αντιδράσεις Ελλήνων και μεταναστών στην φράση: «Οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες». Καταφατικά απάντησε το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες κατά 65,3% θεωρούν «δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα», με μόλις το 1,9% να τη θεωρεί «κάτι εχθρικό».

Το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες, ενώ το 47% απαντά θετικά.

Το 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής, και το 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το 73,4% των μεταναστών αισθάνονται «ασφαλείς», το 25,3% νιώθει ότι «κινδυνεύει», ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι «κινδυνεύει» έναντι του 29,6% που αισθάνονται «ασφαλείς».

Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο από την Κάπα Research σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (23/12) στο Μέγαρο Υπατία σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα.

Πηγή: Nooz.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: